Objavljeno četvrtak, 09 januar 2020 16:23

Ovdje možete preuzeti letak: PUTNA APOTEKA - Zimski odmor i rekreacija

 

Zimski sportovi su predivni i kao rekreacija vrlo zdravi ali mogu biti i prilično opasni. Promjena mikro klime ili nadmorske visine utiče na organizam pa se odgovorno pripremite za putovanje.

PAR SAVJETA

Ako putujete sa djecom, prije putovanja razmislite koliki put vaše dijete može podnijeti. Sve destinacije koje su dalje od tri sata vožnje za malu djecu mogu postati pravo mučenje.

Automobil ugodno zagrijte, jer pretopao vazduh može stvoriti mučninu. Djecu raskomotite, ali im ponesite ćebe da mogu da se pokriju ako im bude hladno. Bez obzira što ćete veći dio dana provoditi na otvorenom birajte smještaj u kome ima dovoljno mjesta za igranje.

Prije odlaska na put informišite se o tome gdje se nalazi najbliži ljekar. Možda će vam zatrebati stručan savjet ili pregled. Time ćete izbjeći raniji povratak kući.

Ako se ne bavite sportom, prva tri dana na zimovanju nemojte pretjerivati sa fizičkim naporima.

I rekreativno skijanje od skijaša zahtjeva razvoj različitih motoričkih sposobnosti, poput ravnoteže, agilnosti (sposobnost nagle promjene pravca kretanja), koordinacije, snage, fleksibilnosti i izdržljivosti. Prilikom priprema za alpsko skijanje poseban je naglasak na mišićima i zglobovima donjih ekstremiteta, ali i na mišićima i zglobovima cijelog tijela.

Prije skijanja ili sankanja uradite par vježbi za zagrijavanje i istezanje mišića. Za djecu je dovoljno par minuta trčanja.

EXPERA APOTEKA vam želi srećan put, dobro zdravlje i odmor koga ćete se rado sjećati.

 

 

 

Mi brinemo o svakom pacijentu.

Novi koncept farmaceutske prakse koji se fokusira na direktnu interakciju farmaceuta i korisnika u cilju pružanja kvalitetne zdravstvene usluge.

  KONTAKT
Donja Ljeljenča 15b
  76 300 Bijeljina
  Republika Srpska, BiH
   
+387 55/490-197
+387 55/202-232
office@experapharmacy.com