+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Zdrave navike za zdrav život

Doručak - početak svakog dana

Koliko puta smo čuli ili pročitali da je doručak najvažniji obrok, pa opet ga vrlo često preskočimo, nekad zato što smo nemarni ili nekad zato što žurimo da završimo sve obaveze koje nas čekaju u toku dana. A da li je doručak zaista toliko važan? Da, odgovor je uvijek da, važan je.

Jedan od razloga je što uzimanjem doručka našem organizmu dajemo potrebnu energiju za sve izazove koji nas vrebaju u toku dana, na taj način pokrećemo naš metabolizam, a velika vjerovatnoća je da ukoliko preskočimo doručak u toku dana ćemo pojesti mnogo više hrane jer ćemo imati dva obroka koji će biti obilniji nego što bi to trebalo da bude, a budući da će nam tijelo tražiti energiju, nerijetko ćemo tu želju ugasiti nekim slatkišima između obroka.

Naravno, koliko je važno da doručkujemo važno je i da biramo šta jedemo. Zato uvijek birajte domaću hranu, ali i sezonsku hranu. Tako je manja vjerovatnoća da ćemo unijeti u organizam štetne materije kao što su pesticidi ili neki drugi ostaci tretirane hrane.

Dokazano je da osobe koje konzumiraju doručak imaju bolje rezultate, pa bi nam i to trebao biti razlog da doručak uvedemo kao svoju zdravu životnu naviku.

Dobar san - pola zdravlja

Kvalitetan san je jako važan za zdravlje, podjednako kao i zdrava ishrana ili fizička aktivnost.

Nažalost, u današnje vrijeme spavamo manje nego ikada zbog sve većeg broja obaveza koje nam nameće moderan način života.

Osim što nam spavanje omogućava da u toku dana imamo više energije, nedostatak sna može da dovede i do drugih problema kao što je recimo prekomijerna tjelesna masa. Nedostatak sna dovodi do neuravnoteženosti hormona, a samim tim i problema sa metabolizmom, te kao rezultat toga imamo gomilanje kilograma.

Osim toga bićemo dekoncentrisani, nedostatak sna dovodi do slabijeg pamćenja što će nam se sigurno odraziti na obavljanje poslovnih obaveza koje sporije i teže izvršavamo, te na taj način još manje imamo vremena za dobar san, i tako se nađemo u začaranom krugu iz koga je sve teže izaći.

Tu je i povećan rizik od moždanog i srčanog udara, kao i drugi problemi na koje možemo naići pa zato je mnogo bitno kao jednu od zdravih navika imati redovan san.

Hidratacija organizma

Unosite dovoljno vode. Tu rečenicu čujemo jako često ali da li znamo koliko je to dovoljno. Svaka osoba je različita, imamo različite navike, nismo podjednako građeni, zavisno od toga kojeg smo pola, ali prosjek kojeg najčešće uzimamo je osam čaša vode dnevno. Pijte vodu prije nego što osjetite da ste žedni, jer imajte na umu, kad osjetite žeđ, organizam je već dehidrirao u određenoj mjeri. Bez vode u organizmu, mnogi procesi nisu mogući ili se teško odvijaju. I zato, jedna od navika za zdrav život je svakako voda.

Fizička aktivnost

Ni kada je u pitanju fizička aktivnost ne možemo reći da ista pravila važe za sve. Koliko aktivnosti je potrebno zavisi od mnogo faktora, prije svega od toga da li smo sportski tip, rekreativac ili neko ko uopšte ne vježba. Ali znajte, svaka aktivnost je bolja od nikakve. Zato sami odlučite šta vam odgovara. Za nekog je to šetnja, za nekog trčanje, joga, fitnes, ali zapamtite- krećite se. Time prije svega gubite kalorije pa su šanse za prekomijerne kilograme manje, samim tim smo zdraviji, srećmiji i zadovoljniji. Takođe, jačamo mišiće, a kad imamo izgrađene mićiće naše kosti imaju bolju potporu. Mnogo je razloga za ovu naviku, odaberite onaj koji je vama najvažniji.

Vitamini i minerali

Unosite vitamine i minerale, jako su važni za zdravo funkcionisanje organizma, i svaki od njih ima svoju ulogu. Vrlo često zaboravimo koliko je to važno, pa kada ih gubimo više nego što unosimo nastaje problem. Da li ćete ih unijeti putem voća i povrća ili suplemenata, to neka bude vaš izbor, ali izbor nikako ne treba da bude da ne razmišljamo o njihovom unosu.

Uvedite ribu i omega 3 masne kiseline

Jedite ribu bar dva puta sedmično.

Osim je što dobar izvor proteina, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od bolesti srca. Masna riba kao što je skuša, pastrmka, sardine, tuna i losos, bogata je omega-3 masnim kiselinama.

Osim njihove koristi za zdravlje srca, ima nekih dokaza da omega-3 masne kiseline takođe smiruju preaktivan imunološki sistem. Postoji veza između uzimanja više omega-3 i smanjenja alergije, astme, ekcema i autoimunih poremećaja.

Na kraju - osmijeh

Ne zaboravite se nasmijati i kada vam neki posao ne ide od ruke. Ne dopustite da vas tuga ili razočaranje preuzme. Stres i dosada najbrže se i najefikasnije rješavaju osmijehom.

Zaključak:

Navike nam pomažu da u svoj život uvedemo pravila. A zdrave navike uvedite zbog sebe i zbog svojih najbližih kojima trebate nasmijani i zdravi.

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co