+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Uvin čaj - gdje najčešće griješimo?

Skoro svaka čajna mješavina za rješavanje uroloških smetnji sadrži uvu kao komponentu. Uvin čaj za bubrege, urinarne infekcije i mokraćne kanale je najpoznatiji i najpopularniji prirodni lijek. Uva je jedna od rijetkih biljaka predložena od strane ljekara. Pacijenti ga piju bez pogovora, ali uglavnom ne osjete poboljšanje. Gdje je onda problem? Kako se savjetuje primjena uve? Zašto nam čaj ne djeluje?

Uva ili medvjeđe grožđe - osnovne karakteristike

Uva ili medvjeđe grozđe je zimzeleni žbunić. Ima karakterističan lopatičast, kožast, krt list, mrežaste nervature. Raste po suvim, rijetkim borovim i drugim četinarskim šumama; među grmljem po sunčanim obroncima i planinskim pašnjacima. Raste i na našem području. Bere se list koji ima ljekovita svojstva. "Poznavaoci uve" pri berbi mogu lako da je zamijene sa nekim vrstama borovnice. To i nije velika tragedija jer neke borovnice sadrže glavni aktivni princip uve-arbutin i nisu toksične. Opasno je ako se list uve zamijeni sa listom šimšira jer šimšir sadrži steroidne alkaloide koji mogu da dovedu do trovanja. Najčešće se primjenjuje u obliku čaja.

Uvin čaj ne djeluje bez sode

Arbutin je aktivni princip medvjeđeg grožđa. U bubrezima u alkalnoj sredini arbutin se cijepa na dvije komponente. Samo ova kombinacija komponenata može dovesti do eliminisanja bakterija, u suprotnom efekat će izostati. Preduslov za odigravanje ove reakcije je alkalan urin. Zato za vrijeme trajanja terapije uvinim čajem ne koriste se namirnice koji zakišeljavaju urin: crvene vrste mesa, masna hrana, šećer, slatkiši. Da bismo bili sigurni da je urin bazan prije upotrebe uvinog čaja se obavezno savjetuje primjena sode bikarbone. Pola kasičice sode mozete razmutiti u časi vode i potopiti pola sata prije primjene čaja. Ukoliko se ne savjetuje alkalizacija urina prije primjene čaja, čaj neće ispoljiti antibakterijski efekat. Uvin čaj se ne pije sa čajem od brusnice niti sa vitaminom C, jer oboje zakišeljavaju urin i u tom slučaju uvin čaj gubi dejstvo.

Da li je sve što je prirodno neškodljivo za ljudski organizam?

Nije. Uva ima neželjene efekte. Zbog toga je bitna pravilna primjena uvinog čaja. Uvin čaj se priprema tako sto se uzme jedna kašičica čaja i prelije sa jednom časom ključale vode i ostavi da odstoji pola sata. Piju se do tri čase dnevno, do sedam dana najduže, najviše pet puta godišnje. Čaj se ne pije po principu "što više – to je bolje". Uvin čaj moze iziritirati bubrege ako se pije duze od 7 dana. Postoje velike šanse za ostećenjem jetre ako se pije duži vremenski period. Može da izazove dezorijentaciju, mučninu, povraćanje. Ne trebaju da ga koriste djeca, trudnice, dojilje i ako je infekcija zahvatila bubrege, jer su za aktivaciju uvinih principa neophodni zdravi bubrezi.

Zaključak

Uvin čaj treba koristiti strogo kontrolisano i u odmjerenim dozama i pod propisanim uslovima. Nepravilna primjena moze da donese vise štete nego koristi.

Piše: mr ph Dragana Radivojević

 

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co