+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Helicobacter pylori: simptomi, dijagnoza i liječenje

Helicobacter pylori kolonizuje sluznicu želuca kod polovine svjetske populacije. Ulkus duodenuma se javlja kod 15-20% inficiranih osoba, ulkus želuca kod 13%, dok se adenokarcinom želuca javlja kod 1% inficiranih.

Patogeneza infekcije zavisi od virulencije i patogenosti bakterije, ali isto tako od higijenskih, dijetetskih navika i stresa. 

Kod većine osoba infekcija se javlja bez simptoma, a samo kod manjeg broja osoba razvija se ulkus duodenuma ili želuca, gastritis ili adenokarcinom.

Helicobacter pylori živi na samoj površini sluznice, duboko ispod sloja sluzi koja je štiti od agresivnog dejstva kiseline. Za razliku od drugih bakterija, ova bakterija opstaje u nepovoljnim uslovima kisele sredine želuca.

Većina osoba nema nikakve simptome, ali kada su prisutni, najčešće se javljaju bolovi u gornjim dijelovima trbuha, mučnina, gorušica, nadutost, slabo varenje, a ponekad se moze javiti i povraćanje.

Što se tiče dijagnostickih postupaka za otkrivanje infekcije, imamo 3 načina detekcije:

  • endoskopski pregled
  • testiranje iz krvi
  • urea izdisajni test

Najbolji od ova tri načina je endoskopski tj. uzimanje uzorka tkiva. Endoskopija se preporucuje kod ozbiljnih simptoma, kada se javi krvarenje.

Ova bakterija je dosta otporna na liječenje standardnom terapijom antibioticima. Kombinaciji od dva antibiotika se dodaju lijekovi koji sprečavaju sekreciju kiseline u želucu, to je takozvana trojna terapija. Od lijekova koji sprečavaju sekreciju najčesce se koriste: omeprazol, pantoprazol, lansoprazol ili esomeprazol. Što se tiče antibiotika, prednost se daje klaritromicinu, kojem se najčešce dodaje amoksicilin ili metronidazol.

Nakon eradikacione terapije, preporučuje se nastavak uzimanja antisekretornog lijeka jos 3 do 4 nedelje.

Vazan faktor za liječenje helicobacter pylori je i pravilna ishrana. Ova bakterija zahtijeva disciplinu u ishrani, te u toku liječenja treba uvesti hranu bogatu vlaknima, poput voća i povrća, naročito jabuke, mahunarke. Treba izbjegavati prženu hranu, kofein i nikotin koji podstiču lučenje kiseline u želucu.

mr ph Jelena Tumarčić

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co