+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Obnavljanje hrskavice prirodnim putem

Pravilna ishrana je ključna za prevenciju gotovo svih problema sa našim zglobovima, ali je podjednako važna i za obnavljanje hrskavice koljena, kuka i kičme.

 

Održavanje optimalne tjelesne mase sa dobro izbalansiranim namirnicama i izbjegavanje velikog fizičkog naprezanja tokom dana, dokazano smanjuju rizik od pretjeranog trošenja i potencijalnih oštećenja hrskavice. Preventivno djelovanje je veoma vazno, jer nam ono može dugoročno sačuvati zglobove od oštećenja i život učiniti značajno lakšim.

Sta je hrskavica?

Hrskavica je vrsta elastičnog vezivnog tkiva koja ulazi u sastav mnogih struktura ljudskog tijela. Nalazi se u grudnom košu, nosu, bronhijama i ušima, a oblaže i pregibe kičmenih pršljenova, laktova, koljena, kukova. Manje je elastična od mišića, ali nije ni čvrsta kao kost. Njena osnovna funkcija je da omogući pokretljivost zglobova, sprečavajući da se kosti oštećuju jedna o drugu. Naročito je važno čuvati je od povreda, posebno kada je u pitanju hrskavica koljena.  Sve dok su hrskavice u tjelu bez oštećenja, zglobovi se savijaju i pokreću normalno i bezbolno, te nam nikakvo obnavljanje hrskavice koljena i drugih zglobova nije potrebno. Razni faktori mogu da uzrokuju poremećaje – starenje organizma i bolesti kao što je npr. osteoartritis  koji najčešće pogađa zglobove ramena, vrata (otežava pokretljivost glave i izaziva vrtoglavicu), kukova, koljena, ručnih i nožnih zglobova.

Simptomi koji ukazuju na smanjen kvalitet strukture hrskavice ili čak njen potpuni nestanak jesu bol prilikom kretanja, otok i zategnutost mišića. Osim degenerativnih promjena, uzrok trošenja i oštećenja hrskavice mogu biti i drugi faktori – mehaničke povrede prilikom udarca, pretjerana fizička aktivnost, nošenje teškog tereta i gojaznost.

Istraživanja novijeg datuma su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih amino-kiselinom lizin od izuzetno velike pomoći, jer ona učestvuje u obnavljanju kolagena od kojeg se naša hrskavica sastoji. S obzirom na to da se ona ne sintetiše u organizmu, potrebno ju je unositi preko hrane . Tom supstancom obiluju namirnice kao što su mahunarke, bakalar, crveno meso, jaja, soja jogurt, sir, suseno voce, pasulj i sl. Osim lizina, veoma je važna i supstanca kondroitin koja učestvuje u očuvanju naše hrskavice. Kondroitin apsorbuje vodu u vezivno tkivo, čime se čuva elastičnost i gipkost hrskavice. Osim toga, može blokirati brojne enzime koji je razgrađuju, ali i da potpomogne izgradnju nove. Optimalna količina ove supstance iznosi od 1.000 do 1.200 miligrama dnevno, a dobija se iz hrskavice morskog psa, kao i iz svinja i krava. Osim toga, kondroitin se često kombinuje s glukozaminom koji podstiče bolju fleksibilnost i pokretljivost zglobova, te je takođe značajan i za prirodno obnavljanje hrskavice. On se dobija iz hitina koji čini ljušture morskih rakova, kraba, jastoga i slično.


PREVENCIJA I PRIRODNO OBNAVLJANJE HRSKAVICE

Ukoliko se pridržavate sledećih savjeta, možete dugoročno očuvati zdravlje svojih zglobova i hrskavice, što će se pozitivno odraziti i na kvalitet vašeg života:

  • - Regulišite telesnu masu. Višak kilograma dodatno opterećuje zglobove, što izaziva deformacije i oštećenja hrskavice. Hranite se zdravo i izbalansirano. Jedite što je moguće više povrća, jer ono ima mali procenat kalorija, što će vam olakšati borbu s viskom masnoca u krvi i pomoći će za obnavljanje hrskavice.
  • - Povećajte unos kalcijuma konzumiranjem neophodnih količina mlijeka, mliječnih proizvoda, integralnog brašna. Preporučene su i tri kašike susama dnevno. Smanjite unos zasićenih masti, mesa, skroba, rafinisanog šećera. Izbjegavajte bijeli hljeb, tjestenine, slatkiše, a u ishranu uvrstite kupus, orahe i si.
  • - Bavite se fizičkom aktivnošću, ali se nemojte forsirati. Radite vježbe istezanja i što češće plivajte, jer ćete u velikoj mjeri olakšati tegobe sa pokretljivošću zglobova i pomoći ćete brže obnavljanje hrskavice kuka, koljena i drugih zglobova.
  • - Naučite kako da pravilno nosite teške predmete i raspoređujete teret u rukama. Ukoliko to ne činite na adekvatan način, zglobovi će se brže deformisati, a pretjerano opterećenje ubrzaće trošenje hrskavice.

Piše: Rajna Simić

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co