+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Vijesti

Expera apoteke se pridružile obilježavanju mjeseca borbe protiv karcinoma dojke

 

Protekle sedmice u Expera apotekama je sprovedena aktivnost u cilju podizanja svijesti građana o ovoj opakoj bolesti. Naši farmaceuti su dijelili materijal sa korisnim informacijama vezano za samopregled dojki (detaljan vodič i kalendar pregleda) ali i savjetima kako smanjiti rizik za obolijevanje.

 

EXPERA APOTEKE TE POZIVAJU. NEMOJ DA ZAKASNIŠ! PRIDRUŽI SE BORBI PROTIV RAKA DOJKE.

DOĐI U APOTEKU, UZMI VODIČ ZA SAMOPREGLED, RAZGOVARAJ, POSAVJETUJ SE.
RANO OTKRIVANJE JE KLJUČ U LIJEČENJU.

 

Šta trebate znati o samopregledu dojki?

U kombinaciji s redovnim ultrazvučnim i mamografskim pregledima, samopregled je važan alat u otkrivanju zloćudnih promjena dojki u što ranijem stadiju. Rano otkrivanje karcinoma dojke najčešće je ključan faktor u prognozi bolesti, zbog toga su redovne pretrage i pravilno izvođenje samopregleda grudi od izuzetne važnosti za svaku ženu.

Samopregled dojki treba da radi svaka žena počevši od navršene 20. godine života. Žena u reproduktivnoj dobi bi pregled trebalo da obavlja između 5. i 10. dana, nakon prvog dana pojave menstruacije jer su dojke tada najmekše. Tokom trudnoće, samopregled bi trebalo obavljati prvog dana u svakom mjesecu. Kod dojilja pregled bi trebalo sprovoditi sa izmuzenim (ispražnjenim) grudima. Žene u menopauzi i one kojima je uklonjena materica treba da odaberu i fiksiraju jedan isti datum u mjesecu kada će uraditi samopregled.

Hajde da kroz korake za samopregled upoznamo svoje grudi.

 

VODIČ ZA SAMOPREGLED

Faza 1 – Pod tušem

Dok ste pod tušem, podignite jednu ruku iznad glave i kružnim pokretima prstiju temeljno opipajte sve dijelove dojke. Ne koristite samo vrhove prstiju, već cijele jagodice. Tokom pipanja, obratite posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića ili bilo kakvih promjena u uobičajenoj teksturi dojke. Desnu ruku upotrijebite za pregled lijeve dojke, a lijevu ruku za desnu dojku.

Opipavanje nastavite u predjelu pazuha kako biste provjerili eventualna uvećanja limfnih čvorova. Ispruženim prstima desne ruke pažljivo opipajte lijevu pazušnu jamu pokretima odozdo prema gore i od spolja ka sredini. Na isti način provjerite i desnu pazušnu jamu.

Faza 2 – Pred ogledalom

Skinite se do pasa i stanite ispred ogledala sa rukama uz tijelo. Posmatrajte sa pažnjom izgled grudi, naročito njihovu simetričnost, postojanje promjena na koži, perutanje, bilo kakvo udubljenje ili promjene u boji bradavica.

Stavite obje ruke na bokove, stanite u „ćirilično slovo F”, ispravite se koliko god možete i čvrsto pritisnite ruke na kukove kako biste zategli grudne mišiće na kojima se nalaze dojke. Dok to radite, pogledajte da li u ogledalu uočavate asimetrične promjene na dojkama u smislu ispupčenja, kvržica, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Manja nejednakost u veličini dojki nije značajna jer su one kod većine žena međusobno blago različite veličine.

U stojećem stavu temeljno palpirajte (opipajte) obje dojke. Kružnim pokretima vodite prste od areole bradavice prema vrhu dojke na zamišljenom satu do pozicije 12 časova. Potom se vratite do areole i ponovo u pravcu kazaljke na satu opipajte svaki dio dojke. Ponavljajući postupak, opipavanje dojke ćete završiti kada napravite cijeli krug od 360 stepeni.

Dok ste još ispred ogledala, podignite ruke iznad glave, rotirajući ramena i gornji dio tijela blago u obje strane i gledajte da li na dojkama sprijeda ili iz profila primjećujete bilo kakve promjene, prije svega promjene na koži i bradavicama koje su jasnije uočljivije u ovom položaju.

Faza 3 – Na krevetu

Da biste na najbolji način obavili pregled desne dojke, lezite na krevet i postavite jastuk pod desnu lopaticu, istovremeno podižući desnu ruku iznad glave. Ovaj potez omogućava da se dojka rasprostre (razlije) po najvećoj površini grudnog koša, pa je samim tim ona najtanja i najlakša za pregled, što je naročito važno za žene sa većim grudima. Ponoviti postupak i sa drugom stranom tijela/dojkom.

Prilikom pipanja desne dojke, koristite cijele jagodice prstiju lijeve ruke koje pomjerate kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, u smjeru kretanja kazaljke na satu. Posebnu pažnju obratite na eventualna ulegnuća i čvoriće. Zadebljanje tkiva u osnovici dojke u obliku ivice je normalna pojava. Na isti način pregledajte i drugu dojku.

Na kraju pregleda, nježno stisnite bradavice obje dojke da bi se pojavio eventualni iscjedak (providna, mliječna ili žućkasta tečnost, krv ili sukrvica).

 

KALENDAR SAMOPREGLEDA

1. Žene u dobi 20-35 godina
- samopregled dojki jednom mjesečno
- ginekološki i ultrazvučni pregled svake 1-2 godine
- bazična mamografija po preporuci ljekara specijaliste

2. Žene starije od 40 godina i žene u menopauzi
- samopregled dojki jednom mjesečno
- mamografija svake 2-3 godine
- ginekološki i ultrazvučni pregled 1-2 puta godišnje

3. Žene u čijoj je familiji zabilježena pojava raka dojke
- samopregled dojki jednom mjesečno
- prva mamografija sa 35 godina, potom jednom godišnje
- ginekološki i ultrazvučni pregled dojke jednom godišnje poslije navršene 20. godine

4. Žene sa liječenim rakom dojke
- ginekološki i ultrazvučni pregled dojki dva puta godišnje
- mamografija jednom godišnje
- samopregled jednom mjesečno

 

Smanji rizik za obolijevanje. Kako?

Fizička aktivnost smanjuje rizik od obolijevanja raka dojke i povećava izglede za uspješno liječenje bolesti.

Izbjegavati alkohol, konzumiranje cigareta, ishranu bogatu mastima. Održavati normalnu tjelesnu težinu (gojaznost je faktor rizika).

Dojenje smanjuje rizik od obolijevanja od raka dojke.

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co