+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Stariti dostojanstveno

Na našu veliku žalost, jedina istina i jedina stvarnost u životu je da ništa nije vječno. Ni mladost ni život sam… I da starost dolazi bez naše volje, bez našeg pristajanja i bez pitanja. I to samo ako smo sretni da je dočekamo. Ipak na tom putu ka starosti danas imamo priliku da uhvatimo i neku zaobilaznicu. U stalnoj borbi sa danima koji prolaze treba pronaci trenutak za brigu o sebi kako bi spremnije dočekali dane koji dolaze.

 

Manjak sna, nedostatak vitamina, opterećenost jetre toksinima, pušenje, poremećen rad hormana, ostavljaju trag na našoj koži. Za zdravu kožu je neophodan zdrav život, unošenje dovoljno tečnosti i ishrana sa dosta svježeg voća i povrća.

I pored svih mjera koje preuzmemo sve ćelije u našem organizmu stare. Već u tridesetim se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina, te se na licu primjećuju i prve bore. Prve bore većinom nastaju oko očiju i usana. Vremenom se koža tanji i gubi svoj volumen. Obrazi se opuštaju i koža postaje suvlja. Na našu veliku sreću danas postoji veliki broj preparata koje sadrže sastojke koji su našoj koži potrebni.

 

Pravilno čišćenje kože

Njega kože počinje pravilnim čišćenjem. Pranje se izvodi mlakom vodom i odgovarajućim sredstvom koje se nanosi kružnim pokretima. Sredstvo za pranje kože ne smije da bude previše agresivno i ne treba da isušuje kožu. Sredstvo za pranje se ispere vodom, a lice se posuši tapkajući peškirom. Zatim se na lice nanosi tonik za lice prema tipu kože.Tonik dodatno čisti kožu, vraća joj vlažnost i zatvara pore. Ukoliko je koža lica masna tonik može da sadrži alkohol, dok se za suvu kožu lica alkohol ne preporučuje.

Povremeno je potrebno uraditi i piling lica. Piling uklanja nečistoće, mrtve ćelije kože i pospješuje cirkulaciju. Piling možete napraviti i sami od meda, kafe i malo mlijeka.

 

Hidratacija kože

Posle jutarnjeg čišćenja kože, na lice se nanosi dnevna krema. Krema za lice za dnevnu njegu sadrzi sastojke koji kožu hidriraju i bilo bi najbolje da sadrže u sebi UV zaštitu, najmanje faktor 15. Naime pod uticajem sunčevih zraka u koži se stvaraju slobodni radikali koji oštećuju ćelije. Kao odličan borac protiv slobodnih radikala se pokazao koenzim Q10. Koenzim Q je hranljivi sastojak, koji reguliše stvaranje energije u ćelijama i metabolizam ćelija. Odlično se pokazao protiv starenja. U dnevnoj njezi kože se mogu koristiti i ulja. Za masnu kožu su pogodna ulja lješnika, argana i čajevca a za suvu kožu se koriste ulja badema, avokada i divlje ruže. Bitno je da su ulja prirodna i svježe cijeđena, a nanose se vlažnim rukama na vlažnu kožu lica .

 

Noćna njega

Noću se koža odmara i obnavlja. Upravo zbog toga je noćna njega kože važnija. Kreme za noćnu njegu su masnije i imaju više hranljivih sastojaka. Mogu da sadrže hijaluronsku kiselinu čija je uloga da hrani i hidratizira kolagen. Ona koži daje elastičnost i čvrstoću.

Bitan sastojak u kremama za noćnu njegu je i retinol. On poboljšava čvrstinu kože i tonus čineći da vezivna vlakna budu gušća i bolje povezana, smanjuje vidljivost sitnih linija i bora, naročito u predelu očiju i usana, grubu kožu čini mekšom i prijatnijom na dodir, pigmentne mrlje, fleke na koži i oštećenja od sunca postaju manje uočljiva, jer sprečava proizvodnju melanina, tamnog pigmenta, smanjuje pore, jer poboljšava ćelijski metabolizam. Kreme sa retinolom najbolje je koristiti u malim količinama i noću, zbog fotosenzitivnos.

 

 

Njega kože oko očiju

Koža oko očiju je tanja i više je podložna stvaranju bora, te  traži posebnu njegu. Za njegu ovakve kože prikladniji su proizvodi na bazi gela ili blagi balzami. Mala količina preparata se nanosni blagim kružnim pokretima ili tapkanjem. Preporučuje se čuvanje ovih proizvoda u frižideru, jer niske temperature sprečavaju nastanak otoka ispod očiju. Kod ovih krema razlikujemo dnevnu i noćnu varijantu. Dnevne sprečavaju nastanak otoka i podočnjaka, a noćne sprečavaju nastanak bora.

Ponekad se sjetite i počastite lice nekim serumom. Licu je ponekad potrebna dodatna energija.

I ne zaboravite da u moru današnjih krema i preparata postoje preparati pravljeni u apotekama. Ti preparati sadrže kvalitetne sastojke, a ne sadrže konzervans, te su pogodni i za osjetljivu kožu.

 

Tekst napisala:

mr ph  Erna Marić Krstić

 

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co