+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Savjeti za brži oporavak poslije COVID-19 infekcije

Pobijedili ste koronu i konačno ste ozdravili, a možda ste morali određeno vrijeme da provedete u bolnici pa ste se konačno vratili kući i Vaše liječenje je završeno! Međutim, Vaša borba još nije gotova. Da bi ste povratili kvalitet života koji ste prethodno imali potrebna je kombinacija fizičke i nutritivne rehabilitacije.

Planiranje redovnih obroka i užina svaki dan u isto vrijeme obezbijediće Vam adekvatan kalorijski unos i najvažnije nutrijente. Ovo često može biti otežano s obzirom na gubitak čula mirisa i ukusa i gubitak apetita, što se može prevazići uzimanjem manje obroka više puta na dan (3 glavna obroka i 3 užine), odabirom hrane različite strukture (hrskavo, kremasto, itd.). Ukoliko je miris hrane nepodnošljiv, preporučuje se odabir hrane koja se može jesti hladna (obrok salate, zdravi sendviči, paste, jogurt, voće, itd.)

Potrebno je da unosite dovoljno kalorija tokom dana kako bi Vam se tjelesna težina vratila na onu prije bolesti. Oporavak od COVID-19 nije vrijeme za držanje restriktivnih dijeta, već je potrebno omogućiti oporavak organizma u što kraćem periodu.

Dovoljan unos tečnosti u organizam je uvijek važan, a naročito kada ste bolesni. Ne treba se oslanjati samo na osjećaj žeđi, već je potrebno uzimati tečnost na satnicu. Bolji je efekat kad se tečnost uzima u više manjih porcija, nego velika količina odjednom. Najbolji izvor tečnosti je voda, a mogu se konzumirati svježe cijeđeni sokovi, čajevi, šejkovi, itd. Da li je unos tečnosti dovoljan jednostavno se može provjeriti; ukoliko idete u toalet svakih 3-4 h i imate dovoljnu količinu urina vjerovatno unosite dovoljno tečnosti.

Pravilna i izbalansirana ishrana je esencijalna za zdravlje organizma, naročito u stanjima bolesti ili nakon preležane bolesti. Da bismo se brže oporavili, često je potrebno da uz hranu dodamo i suplemente u vidu vitamina i minerala.

Za oporavak nakon COVID-19, važno je da vratimo mišićnu masu i snagu i da osnažimo funkcije organa koji su bili pogođeni infekcijom. Posebno mislimo na oporavak čula mirisa i ukusa, oporavak gastrointestinalnog trakta, jačanje imuniteta, čišćenje organizma od štetnih materija, te obnovu koštanog sistema, kože, kose i dr.

Kompletan tekst, koji je pripremila doc. dr sci. pharm. Tijana Kovačević, primarijus, spec. kliničke farmacije u saradnji sa kompanijom Hemofarm, možete preuzeti u .pdf formatu:

OVDJE

 

 

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co