+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Alergije - susret sa proljećnim danima ne mora biti uvijek otežan

Alergija

Osnovna uloga imunog sistema je da štiti organizam od svih činilaca koji bi mogli narušiti zdravlje.

Imuni sistem se aktivira svaki put kada se bilo koje strano tijelo ili organizam nađu u ljudskom tijelu, kako bi se ljudsko tijelo odbranilo od štetnih uzročnika.

 

Šta je to alergija?

Kod alergija se javlja prejak odgovor imunog sistema na razne faktore okoline koji dolaze u kontakt sa organizmom: udahom, dodirom, injekciono ili putem ishrane.

 

Šta su to alergeni?

Gotovo svaka  stvar iz okoline može uzrokovati nastanak alergijske reakcije. Najčešći alergeni su:

 • polen (drveća, cvijeća, trava i korova),
 • lijekovi,
 • aditivi u namirnicama i pićima (nitrati, sulfiti, boje…)
 • konzervansi,
 • otrovi insekata (ose, pčele, stršljeni, obadi, komarci, itd.),
 • grinje,
 • kućne životinje (sastojci kože, krzna ili žljezdanih izlučevina- alergeni ostaju mjesecima u prostorijama gdje su životinje boravile, a kupanje kućnih ljubimaca je od izuzetnog značaja),
 • kućna prašina- ukloniti tepihe, zavjese i asure iz stana kako bi se smanjila kućna prašina
 • perje
 • prehrambene namirnice (jaja, agrumi, jagode, kikiriki, školjke, račići, raž, soja, mlijeko, orašasti plodovi, itd.),
 • fizički uzročnici (toplina, hladnoća, sunčeva svjetlost, itd.)
 • profesionalni iritansi (boje, lakovi, formaldehid, lateks itd)

 

Simptomi alergijske bolesti

Alergijska reakcija može biti lokalna (na jednom mjestu) ili generalizovana- kada zahvata  čitav organizam (anafilaktički šok). U zavisnosti koji je organ zahvaćen  alergijskom reakcijom, ispoljavaju se i određeni simptomi:

 • Nos (npr. alergijski rinitis) - svrab, crvenilo nosa, zapušen nos sa vodenkasto-sluzavim iscjetkom iz nosa, kijanje u naletima sa pauzama.
 • Oči (npr. alergijski konjunktivitis, može zajedno sa rinitisom kod polenske kijavice) – crvenilo spojnica/konjunktiva, svrab očiju, suzenje, otečenost kapaka.
 • Disajni organi (npr. astma) – svrab u ždrijelu, otekle sluznice, suv i nadražajni kašalj, otežano disanje, osjećaj nedostatka vazduha, osjećaj pritiska u grudnom košu.
 • Koža (npr. kontaktna urtikarija) – crvenilo i svrab kože, oteklina kože na mjestu dodira sa alergenom, različite vrste osipa  s mjehurićima, erozijama i/ili krastama. U ovu grupu spadaju i ekcemi koji su posebno izraženi kod mlađe djece.
 • Digestivni trakt (npr. alergija na određenu vrstu hrane) – otečenost sluznice usne šupljine, jezika i ždrijela, nemogućnost gutanja, povraćanje, dijareja.

 

Terapija

Osnovni cilj terapije je kontrola bolesti i smanjenje simptoma.

Lijekovi prvog izbora su antihistaminici koji deluju tako što zadržavaju histamin unutar mastocita (ćelije krvi koje su odgovorne  za alergijske reakcije, ,,prva vojska“ organizma koja stupa u kontakt sa alergenom) i blokiraju vezivanje histamina za tkiva. Vrlo su efikasni kod alergijskog rinitisa, naročito polenskog, mogu da spriječe pojavu urtikarije ili da je uklone, daju se i kod alergija izazvanih ubodom insekata ili izazvanoj lijekovima.

Pored antihistaminika u terapiji alergija koriste se i kortikosteriodi (inhalaciono -značajni kod alergijskog rinitisa povezanog sa konjuktivitisom). Primjenjuju se po savjetu ljekara do prestanka simptoma.

Ostali lijekovi koji se mogu koristiti u terapiji su simpatomimetici tzv dekongestivi koji olakšavaju nazalnu kongestiju. U obliku su sprejeva za nos i imaju ograničenja u dužini primjene.

Postoji još jedna grupa lijekova koji zajedno sa antihistaminicima pokazuju značajnu terapijsku efikasnost, a to su antagonisti leukotrijenskih receptora, značajni su u terapiji i profilaksi kod djece.

Kod lokalnih urtikarija, manjeg inteziteta, prednost se daje antihistaminskim mastima koje vrlo brzo dovode do povlačenja simptoma (crvenila, otoka, svraba i blažih plikova), ali zato što su fotosenzitivne, uglavnom se ne preporučuje direktno izlaganje sunčevoj svetlosti poslije nanošenja. Medjutim, urtikarije većeg inteziteta zahtijevaju primjenu oralnih antihistaminika.

Prevencija

Prevencija je najbolji vid terapije i na nju treba posebno obratiti pažnju.Ojačajte svoj imunitet i izbjegavajte provocirajuće faktore. Redovno i pravovremeno uzimajte vašu terapiju, kako bi kvalitet života ostao nepromijenjen i učestvovanje u svim dnevnim aktivnostima bilo neometano. Kao dodatak terapiji preporučuje se i primjena suplemenata kalcijuma i vitamin C, kao stabilizatore oslobađanja histamina.

Susret sa proljećnim danima ne mora biti uvijek otežan, uz pravovremenu kontrolu, sa olakšanjem dočekajmo razdraganost sunčevog zraka.

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co