+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke, kampanja koja se od 1985. održava svake godine širom svijeta u cilju učešća što više ljudi u širenju svijesti o bolesti, i sakupljanju sredstava za pomoć.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena. Jednoj od sedam žena će u toku života biti dijagnostikovan kancer dojke, a bolest se u rijetkim slučajevima javlja i kod muškaraca. Od najveće važnosti je da svaka žena, počev od 20 godina života, vrši mjesečni samopregled dojki i klinički pregled dojki na svaka 24 mjeseca. Poslije 40 godine preporučuje se klinički pregled jedanput godišnje, dok ženama koje imaju više od 50 godina preporučuje se mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je najbolji način da se kancer otkrije u ranoj fazi, kada ga je lakše liječiti i prije nego što što postane dovoljno veliki da prouzrokuje simptome koji se mogu osjetiti. Pored mamografije, za postavljanje ili potvrđivanje dijagnoze mogu se koristiti i ultrazvuk, galaktografija, magnetna rezonanca i biopsija. Na osnovu jedne ili više ovih metoda, ljekar će ustanoviti dijagnozu.

Trenutno, uzroci raka dojke nisu u potpunosti poznati, te je rano otkriće bolesti kamen temeljac kontrole kancera. Kada se kancer detektuje na vrijeme, i ako je adekvatno liječenje dostupno, postoji velika šansa za oporavak.

Većina smrtnih slučajeva javlja se u siromašnim ili porodicama srednjeg dohotka, kod kojih se do dijagnoze dolazi u kasnim fazama bolesti, uglavnom zbog nedostatka svijesti o ranoj detekciji i barijerama do zdravstvenih usluga.

Ne mogu se svi slučajevi raka dojke spriječiti - određeni faktori rizika poput pola, genetike, dužine trajanja reproduktivnog perioda (menstruacija prije 12. i menopauza poslije 55. godine), kao i prethodna radioterapija ili starosti (u većem riziku su žene starije od 60 godina) svojstvene su individui i ne mogu se mijenjati. Rizik se povećava i ako je neka od bliskih srodnica (majka, sestra, ćerka) imala kancer dojke ili jajnika. Ipak postoje koraci koji se mogu preduzeti da bi se smanjio rizik:

  • održavanje zdrave tjelesne mase i redovne fizičke aktivnosti
  • izbjegavanje alkohola
  • zdrava ishrana
  • dojenje djece, ukoliko je moguće

Trenutak u kome se postavi dijagnoza direktno je povezan sa uspijehom liječenja. Što se ranije rak dojke otkrije, to je šansa za uspiješno liječenje veća. Važno je često provjeravati dojke i odlaziti kod ljekara ukoliko se primjeti promjena.

Najčešći simptomi raka dojke su:

  • izraslina ili kvržica u grudima, iznad grudi ili ispod pazuha (kvržica se može osjetiti iako je ne vidite)
  • bilo kakva promjena u veličini i obliku dojke, otok ili zadebljanje tkiva
  • svrab ili bol u bilo kom dijelu dojke koji nije povezan sa hormonskim promjenama
  • osip oko bradavica ili druga promjena izgleda kože na grudima
  • iscjedak koji nije povezan sa laktacijom

Naravno, nije svaki bol, grudvica ili promjena teksture kože karcinom. Promjene na dojkama su česte i brojne i ne moraju biti simptom raka. Na izgled dojki mogu uticati trudnoća, laktacija, gljivične i druge infekcije, hormonska terapija, velike oscilacije u telesnoj težini, kao i pojedini lijekovi. Redovni samopregledi pomoći će da se bolje upozna struktura dojki i lakše uoče odstupanja od uobičajenog stanja. Samopregled se preporučuje jednom mjesečno u približno isto vrijeme. Ukoliko se primijeti nešto neobično, najvažnije je da se taj simptom ne ignoriše, već ispita.

Prije odlaska kod ljekara, poželjno je prisjetiti se nekih informacija koje mogu biti od koristi. Da li se promjene primjećuju samo na jednoj dojci ili na objema? Prije koliko vremena je prvi put primjećena promjena? Da li se stanje u međuvremenu pogoršalo ili je ostalo isto? Da li postoji neka specifičnost koja bi mogla biti uzrok promjene (trudnoća, dojenje, implant u grudima)? Ukoliko postoji kvržica, da li se povećala tokom vremena? Kada je poslednji put rađen ultrazvučni i mamografski pregled grudi? Koji je datum poslednje menstruacije? Da li se koristi neka hronična ili akutna terapija i koja? Da li je ranije već dijagnostifikovan rak? Da li je u porodici neko imao rak dojke ili neku drugu vrstu kancera?

Brini o sebi, idi na pregled.?

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co