+387 55/490-197office@experapharmacy.com
Pratite nas:Expera Pharmacy Faccebook profilExpera Pharmacy Instagram profil
Mi brinemo o svakom
pacijentu!
×

Savjeti farmaceuta i članci

Fotostarenje kože

U modernom društvu postoji trend "potrage za vječnom mladošću"  i nezasitan apetit za metodama, koje bi mogle vratiti vrijeme unatrag.

Marketing kozmetičke industrije tvrdi da sa 20 godina imamo lice s kakvim smo se rodili, a sa 40, onakvo kakvo smo zaslužili. Kozmetički proizvodi koji usporavaju starenje ne čine čuda, ali ublažavaju, polako i sigurno, znakove starenja kože.  

Koža

Koža je najveći organski sistem tijela (oko 1.5 m²). Ona obavlja veći broj funkcija, koje su uslovljene njenim perifernim položajem u tijelu. Jedna od ključnih funkcija kože je funkcija barijere. Kožna barijera s jedne strane sprječava prodiranje stranih materija i mikroorganizama iz spoljašnje sredine u organizam, a s druge strane gubitak vode iz organizma. Koža predstavlja apsorpcioni štitnik od UV zraka i sprječava njihovo destruktivno djelovanje na dublja tkiva.

Starenje kože

Starenje je kompleksan i progresivan biološki proces, koji uključuje hronološko starenje (genski determinisano starenje) i prevremeno starenje. Prevremeno starenje kože očituje se ubrzanim stvaranjem bora, hrapavošću, mlitavošću kože te abnormalnostima u pigmentaciji (hipopigmentacija i hiperpigmentacija). Spoljašnje starenje može biti uzrokovano ksenobioticima, ultravioletnim zračenjem, oksidativnim stresom, pušenjem, ekstremnim promjenama temperature.

Fotostarenje

Ultravioletno zračenje (UVZ) sunčevog porijekla koje dospijeva na zemljinu površinu ima talasne dužine od 290-400 nm (UVA i UVB). UVC zrake, talasne dužine od 180-290 nm  su energetski najbogatije i najopasnije za živi svijet na planeti, ali ih apsorbuje u stratosferi zaštitni ozonski omotač.  Zračenje kraćih talasnih dužina (UVB) prodire kroz kožu uglavnom samo do gornjih slojeva derma, dok kod UVZ većih talasnih dužina (UVA) dubina prodiranja kroz kožu raste sa porastom talasne dužine, dopirući duboko u derm.

UVB zraci su osnovni uzročnik eritema, opekotina od sunca, oštećenja DNA i karcinoma kože (melanom može biti povezan sa izraženim UVB opekotinama, koje su se dogodile u ranoj mladosti). Ali sve je veći značaj UVA spektra u hroničnom solarnom oštećenju kože zbog obilnosti UVA zraka u sunčevom zračenju i veće prodornosti u derm.

Fotoprotektivne supstance

Glavni faktor u adekvatnoj zaštiti od UVZ su zaštitne supstance u kozmetičkim proizvodima tzv. UVA i UVB filteri. Dijele se na UV apsorbere (organske i hemijske filtere) i fizičke filtere (pigmente). Procjena efikasnosti preparata za zaštitu od sunca je determinisana faktorom zaštite od sunca SPF (eng. sun protection factor). SPF je dakle, mjera koja označava koliko dugo možete ostati izloženi UV zracima, bez opasnosti, u odnosu na izlaganje bez zaštite. SPF faktor nam govori o zaštiti od UVB zračenja. Kako bi proizvodi za sunčanje imali potpune preventivne karakteristike moraju štititi i od UVA i UVB zračenja. Faktor zaštite od UVA zraka  je "UVAPF" koji je se na ambalaži proizvoda predstavlja oznakom UVA u krugu .

Uslov za ovaj logo je da zaštitni faktor od UVA zračenja mora iznositi najmanje jednu trećinu od SPF faktora.

Savjeti za korisnike/pacijente vezano za preparate za zaštitu od sunca

Prije izlaganja suncu potrebno je odrediti fototip kože i zaštitni faktor koji mu najviše odgovara.

Najprihvatljivija kategorizacija pacijenata po fototipovima kože je Fitzpatrickova ljestvica,  koja obuhvata 6 fototipova kože.

Fototipovi kože Karakteristike Sposobnost tamnjenja kože Period u kojem se razviju opekline (bez fotozaštite)
FOTOTIP I Vrlo svijetla put, plave ili zelene oči, plava ili crvena kosa, pjegice (eventualno) Uvijek izgori, ne tamni 10-15 min.
FOTOTIP II Svijetla koža, plave oči Lako izgori, ponekad potamni 15-30 min.
FOTOTIP III Umjereno tamna put Ponekad izgori, uvijek potamni 30-40 min.
FOTOTIP IV Nešto tamnija put, svijetlosmeđa put Minimalno izgori, lako potamni 40-60 min.
FOTOTIP V Tamna put, smeđa put Rijetko izgori, uvijek potamni 60-120 min.
FOTOTIP VI Tamnosmeđa put, crna put Nikada ne izgori, uvijek jako potamni 60-120 min.

Pravilno doziranje i primjena proizvoda za zaštitu od sunca su jednako važni kao i njihov odabir. Čak ni najbolji proizvodi za zaštitu od sunca ne mogu garantovati  održivu zaštitu od sunca ako se ne koriste na ispravan način. Kako bi se postigla maksimalna naznačena zaštita (SPF), potrebno je nanijeti oko 2 mg/cm² sadržaja, što je otprilike 36 g sredstva za zaštitu od sunca za jedno nanošenje kod odrasle osobe. Ukoliko se primjenjuje kao što je preporučeno, 200 ml preparata je dovoljno za svega pet mazanja na čitavu površinu kože jedne odrasle osobe. Proizvode za zaštitu od sunca potrebno je nanijeti prije izlaganja suncu, u dovoljnoj količini te tokom dana često nanositi, posebno nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom. Treba znati da  odrednica “vodootporno” (eng. waterresistant) definiše održavanje SPF vrijednosti do 40 minuta nakon uranjanja u vodu. Najbolje je proizvod nanijeti 15-30 minuta prije izlaganja suncu a potom sloj obnavljati na svaka 2-3 h i obavezno nakon plivanja. 

Važne opšte informacije

  • proizvod za sunčanje mora štititi i od UVA i od UVB zračenja;
  • na proizvodu se ne smije tvrditi da pruža 100% zaštitu od sunca (“sunblock”);
  • proizvodi sa zaštitnim faktorom SPF manjim od 6 se ne bi trebali obilježavati kao proizvodi za zaštitu od sunca;
  • proizvodi za sunčanje bi trebali imati upute za nanošenje dovoljne količine;
  • nikada ne koristiti zajedno insekt-repelentne proizvode i proizvode za zaštitu od sunca.

Uspješno formulisan preparat za zaštitu od sunca je višefunkcionalan proizvod koji treba da pruži adekvatnu zaštitu od sunca, ali i da kožu dodatno hidratiše, štiti je od oksidativnog stresa tj. da posjeduje sveobuhvatan „anti-age“ efekat.

Spec. farm. Danijela Božić Novković

 

 

 

 

 

 

ZU Expera Pharmacy | Sva prava zadržana © 2020
Powered by limun.co